Team coaching

Wanneer zet je een teamcoach in?

Een team bestaat uit een diversiteit aan mensen, met verschillende karakters, introvert en extravert, net begonnen en oude rotten in het vak, etc. Deze mix geeft kracht aan een team. Samenwerken met mensen die verschillen kan ook lastig zijn. Want doe je als je team niet meer communiceert, vooral over elkaar praat in plaats van met elkaar? Als de vergaderingen gespannen zijn en niet effectief, en er vooral veel irritaties zijn? Dit zijn momenten waarop het inschakelen van een teamcoach zinvol is. Om te voorkomen dat een situatie escaleert en in een conflict belandt, of juist wanneer het conflict er is, en dit opgelost moet worden.

Je kunt een teamcoach ook inzetten wanneer je met je team een ontwikkelproces in gaat om bijvoorbeeld zelf-organiserend of -sturend te worden. De coach is dan iemand die het proces begeleidt om daar te komen. Hierbij is het van essentieel belang dat de context van het team dezelfde ontwikkeling doormaakt. Een team is immers onderdeel van een groter geheel.

Wat doe ik als teamcoach?

Allereerst hebben we een intakegesprek om te kijken wat de vraag is en of we dit traject met elkaar willen aangaan. Hierna maak ik kennis met hele team en bespreken we het proces en het resultaat dat we met elkaar aangaan.

In teams gaat het vaak over wat er gebeurt in de interactie, wat gebeurt er tussen mensen, welk effect heeft de stijl van leidinggeven, welke constructieve en destructieve patronen zien we en willen we veranderen? Vanuit de systeem benadering is het belangrijk dat iedereen meedoet.

Ik heb jarenlang ervaring als coach van teams op alle niveaus, van uitvoering tot het hogere management. Ik krijg terug dat deelnemers me vertrouwen en dat ik een veilige sfeer weet neer te zetten. Dusdanig veilig dat de pijnpunten boven tafel komen en er een gesprek mogelijk is. Dit proces kan gepaard gaan met individuele coaching, bijvoorbeeld als deelnemers afhaken of het traject traineren, of om de leidinggevende te ondersteunen in zijn rol.

Wil je meer informatie of wil je een intakegesprek plannen, vul dan het contactformulier in.

Contact